Arbetsförmågebedömning

Pe3 Företagshälsa har under flera år haft samarbetsavtal och deltagit i pilotprojekt inom Försäkringskassan i syfte att kvalitetssäkra utredningar och bedömningar som är hållbara både gentemot er som arbetsgivare, och även utifrån en mer försäkringsmedicinsk bedömning.

Arbetsförmågebedömning

Detta är en arbetsförmågebedömning

En arbetsförmågebedömning är en process där en persons förmåga att utföra sitt arbete utvärderas, ofta i samband med sjukdom eller skada. Syftet med bedömningen är att fastställa om individen kan återgå till sitt arbete, behöver anpassningar eller om det finns behov av rehabilitering.

Därför kan en arbetsförmågebedömning behövas

Att genomföra en arbetsförmågebedömning kan vara avgörande för att säkerställa att arbetstagaren inte riskerar att bli försämrad av arbetsmiljön och/eller att verksamheten drabbas om arbetsförmåga i uppdraget saknas.

Utredningen kan således vara ett led i att ni som arbetsgivare säkerställer att ni kan ta ert rehabiliteringsansvar. Den kan också hjälpa arbetsgivare att förstå hur de bäst kan stödja sina anställda i att återgå till arbetet på ett hållbart sätt.

Arbetsförmågebedömningar utförs ofta av läkare tillsammans med andra specialister inom företagshälsovård.

Så får ni hjälp med era arbetsförmågebedömningar

På Pe3 Företagshälsa genomför vi hundratals arbetsförmågebedömningar varje år. Generellt gör vi dessa på två olika sätt:

  • Bas – en enklare arbetsförmågebedömning som kartlägger arbetsförmåga i dagsläget och i närtid framåt.
  • Multidisciplinär – en mer fördjupande bedömning med fler specialister involverade, för att få en fullständig bild och en långsiktig plan.

Läs mer nedan om dessa två typer av arbetsförmågebedömningar.

Arbetsförmågebedömning Bas

Basutredningen kartlägger medarbetarens sammantagna medicinska sjukdomsbild och hur denna påverkar arbetsförmågan i dagsläget och under närmaste tiden framöver.

Den kan utgöra ett underlag för en rehabiliteringsplan för återgång i arbete och klargöra behov av anpassningar i arbetet samt vilka medicinska rehabiliteringsinsatser som kan behövas för att medarbetaren på sikt ska kunna klara hela arbetsinnehållet i ordinarie arbete.

Utredningen genomförs av två kompetenser; rehabiliteringssamordnare och läkare.

Konkret – så går en arbetsförmågebedömning till

  • Vi tydliggör om det finns begränsningar i ordinarie arbete och vilka anpassningar som krävs och förslag på åtgärder. Till exempel gällande anpassning och rehabilitering utifrån Arbetsmiljöverkets föreskrifter.
  • Trepartsamtal inledningsvis (medarbetare, chef och eventuellt HR-specialist samt rehabsamordnare från Pe3)
  • Två kompetenser deltar från oss på företagshälsan; rehabsamordnare och läkare
  • Vi levererar en samlad och objektiv bedömning som ska leda till kunskap om hälsa/ohälsa kopplat till arbetsförmågan, medicinsk status och prognos på kortare sikt.
  • Vi ger också förslag på åtgärder som är rimliga och genomförbara
  • Det hela summeras i en sammanfattande bedömning och sammanställning av utredning
  • Återkoppling sker muntligen och skriftligen

Kontakta Lena Nilzon, rehabsamordnare hos Pe3 Företagshälsa, om ni vill veta mer om att få hjälp med Arbetsförmågebedömning Bas.

010 – 25 25 939
lena.nilzon@pe3.se

Multidisciplinär arbetsförmågebedömning

En mer omfattande utredning som bedömer arbetsförmåga både i närtid och prognosen på längre sikt.

Arbetsförmågebedömningen tar ställning till arbetsförmågan i ordinarie arbete men även sett mot anpassade arbetsuppgifter och arbetsmarknaden i stort, samt ser även över behov av vård och behandling.

Arbetsförmågeutredningen används ibland till att avsluta rehabiliteringen mot ordinarie arbete och gå in i en omplaceringsutredning om prognos saknas för återgång i ordinarie arbete. Den kan även användas som underlag mot vården och Försäkringskassan.

Utredning och bedömning genomförs av rehabsamordnare, läkare och psykolog och/eller fysioterapeut. Fler kompetenser kan väljas till efter behov. Vi har tillgång till specialistläkare i psykiatri vid behov, samt till att genomföra neuropsykologisk testning.

Konkret – vad utförs i en multidisciplinär arbetsförmågebedömning

  • Beslutsunderlag med samlad bild över fysiska, psykiska, sociala och kognitiva resurser och begränsningar.
  • 3-4 kompetenser, beroende på vad som behövs.
  • Bedömning i förhållande till ordinarie arbete, annat arbete samt prognos på varaktighet som blir vägledande utifrån arbetsgivarens policys och rutiner
  • Vid varaktig nedsättning ska tjänsten beskriva vilka resurser och begränsningar medarbetaren har i förhållande till övriga arbetsmarknaden.
  • Beskrivning av resurser, hinder och förslag på insatser för att återfå arbetsförmåga om sådana finns.
  • Sammanställning av behov av medicinsk- och arbetslivsinriktad rehabilitering
  • Dokumentation som ger underlag för vidare åtgärder.
  • Gemensamt återkopplingsmöte

Punkterna ovan summeras i en tydlig och lättförståelig rapport som arbetsgivare och medarbetare får ta del av.

Kontakta Lena Nilzon, rehabsamordnare, om ni vill veta mer om att få hjälp med Multidisciplinär Arbetsförmågebedömning.

010 – 25 25 939
lena.nilzon@pe3.se

Ekonomiskt stöd från Försäkringskassan för arbetsförmågebedömning

Du som arbetsgivare kan få ekonomiskt stöd från Försäkringskassan genom att ansöka om arbetsplatsinriktat rehabiliteringsstöd. Stödet gäller när du anlitar en godkänd anordnare, som till exempel Pe3 Företagshälsa.

Bidraget syftar till att hjälpa dig agera snabbt när en medarbetare mår dåligt, vilket kan förhindra sjukskrivningar. Tidiga insatser för en sjukskriven medarbetare kan också påskynda tillfrisknandet.

Bidraget gäller för enskilda medarbetare och täcker både fysiska och psykiska besvär.

Läs mer och ansök hos Försäkringskassan.

Vill du veta mer?

Jag berättar gärna mer om hur Pe3 arbetar med olika former av arbetsförmågebedömningar på arbetsplatsen.

Lena Nilzon
Rehabsamordnare

010 – 25 25 939
lena.nilzon@pe3.se