Vill du veta mer?
Kontakta oss så kan vi berätta mer om hur vi kan hjälpa era medarbetare att må bättre och nå ett långt och hållbart arbetsliv.
Ett lyckat samarbete mellan Kungsbacka Kommun och Pe3 företagshälsa
Individ och familjeomsorg inom Kungsbacka kommun har tillsammans med oss på Pe3 Företagshälsa genomfört en hälsosatsning för att minska och förebygga sjukfrånvaro för medarbetare i åldersgruppen 55 år eller äldre.
I hälsosatsningen har medarbetare erbjudits att delta i ett projekt där de får träffa både Företagssköterska och Fysioterapeut på pe3 och fått genomföra Hälsoprofil och Funktionsanalys både vid uppstart och uppföljning av dessa efter 10-12 månader samt hälsocoachande samtal däremellan.
Hej Staffan Boethius, HR-generalist inom Individ och familjeomsorg Kungsbacka Kommun, och projektledare för ”Hälsa 55”!
Berätta om bakgrunden till det här projektet?
Projektet initierades på grund av hög sjukfrånvaro inom åldersgruppen. Vi såg att det i åldersgruppen 55 + började hända en del med sjukfrånvaron, vilket vi hade sett i de hälsoronder enhetscheferna har tillsammans med HR-stöd där man går igenom nuläget och enhetens sjukskrivningar och medarbetarnas mående.
Vi kände att vi ville göra något för den här gruppen. Jag fick ett uppdrag att ”scanna verksamheten” och hitta enheter med stor andel medarbetare som var 55 år och äldre där också sjukfrånvaron för just den gruppen var hög.
Vi identifierade de enheterna och medarbetare över 55 år fick då möjligheten att delta i projektet vi döpte till ”Hälsa 55”. 100 medarbetare fick erbjudandet och drygt 50 stycken tackade ja.
Vad var det som avgjorde att ni valde att genomföra det här projektet med just oss på Pe3?
Vi har sedan tidigare ett bra upparbetat samarbete och relation med Pe3 företagshälsa. Ni känner till våra verksamheter och har träffat många medarbetare från oss genom åren och känner till yrkeskategorierna och vet hur arbetssituationerna ser ut. Det kändes som ett naturligt val att samarbeta med vår företagshälsa även i den här typen av satsning.
Samarbetet under projektets gång har fungerat väl och även om det stundtals har funnits vissa administrativa utmaningar men tex en del ombokningar av tider så har Pe3 lyckats lösa det.
Staffan Boethius, HR-generalist, Kungsbacka kommun
Vilka resultat har ni sett hittills?
Projektet har visat positiva resultat i form av minskad sjukfrånvaro hos en del. Medarbetarna har upplevt en känsla av att vara satsade på och sedda av arbetsgivaren. Enheterna har fått en överblick över hälsoläget och kan nu arbeta än mer proaktivt med hälsofrågor.
Vad är viktigt att tänka på nu så här i projektets slutfas?
Det är viktigt att fortsätta vara nyfiken och lyhörd för medarbetarnas behov och cheferna behöver följa upp medarbetarnas mående och hälsa framöver. Vi har även erbjudit möjligheten till ett uppföljande tillfälle hos pe3 för hälsocoaching.
HR, förvaltningsledning och enhetschefer har fått eller kommer att få resultatet på gruppnivå och vi på HR har löpande informerat och uppdaterat enhetscheferna under projektets gång. Vi har varit tydliga med att enhetscheferna behöver vara aktiva med sina medarbetare och stötta/supporta dem, ställa frågan hur det går, hur man eventuellt kan hjälpa dem, och så vidare.
Det har varit stort engagemang hos flera chefer som också beskriver hur de sett hur medarbetarna gjort positiva förändringar mot ökad hälsa och mående. Det arbetet fortsätter även om själva projektet är slut.
Vi kan också se att ryktet om en lyckad insats sprider sig, andra förvaltningar har visat intresse för att göra något liknande.
Företagssköterska Ingela Östling och fysioterapeut/hälsoutvecklare Mia Bergevald på pe3 företagshälsa och ansvariga för projektet, beskriver att en av de stora framgångsfaktorerna var det fina förarbetet som gjordes av projektledare Staffan Boethius och cheferna inom Individ och Familjeomsorg.
”De hade ett tydligt syfte med projektet, att man gör ett klokt urval och att man erbjöd dem som är motiverade till förändring att delta visade sig vara bra förutsättningar till det fina resultat som blev”.
Mia och Ingela från Pe3 Företagshälsa i Kungsbacka
För Pe3 har det också varit mycket betydelsefullt att ha en projektledare hos arbetsgivaren, att ha en ansvarig kontakt under projektets gång. Tillsammans har man löst en del utmaningar som till exempel tidsbokning, ändring av tider med mera.
De beskriver också att metoden/upplägget var lyckad där hälsan fick ett helhetsgrepp i form av samtal och tester, och att samtliga deltagare var väldigt tacksamma över att arbetsgivaren erbjöd dem det här stödet.
Ingela och Mia berättar att det har blivit väldigt tydligt att ”det lilla kan göra skillnad”, och med det menar de att många människor i dag tänker att livsstilsförändring kräver att man gör väldigt stora förändringar för att man ska få resultat. Men i det här projektet har man uppmuntrat deltagarna att börja med det lilla, att få till en förändring som känns relativt ”enkel” att börja med och framför allt att deltagarna ska hitta en förändring som är hållbar över tid.
Deltagare har uttryck ”tänk att så lite kan göra så mycket och jag trodde inte att en sådan liten förändring skulle ha så stor effekt”. De förändringar som genomförts har till exempel handlat om små förändringar i kosten som att veckoplanera, äta lite mindre portioner, äta mer regelbundet, byta ut snabba kolhydrater till mer fiberrik mat, och så vidare.
För att komma i gång med träning så har man exempelvis börjat med en eller ett par riktade övningar att göra i vardagen, börja cykla eller gå till och från jobbet ett par dagar i veckan, blivit peppad att våga prova någon träningsform man funderat på men aldrig kommit sig för att börja med eller helt enkelt fått hjälp att boka in sig på sitt första vattengympapass bara för att faktiskt prova.
Pe3 betonar att det är viktigt att chefer/arbetsgivaren aktivt arbetar med sina medarbetare framöver, att man följer upp hur det går och kanske gör andra typer av hälsoinsatser. För att de fina resultaten ska bli varaktiga har det stark betydelse.
Vi tackar Staffan och alla medverkande för ett fint projekt och uppmuntrar andra arbetsgivare att satsa på den här viktiga gruppen medarbetare.
Hälsoprofilen är en metod som kartlägger de viktigaste faktorerna som har betydelse för hälsan.
Det är en svensk 30-årig vetenskapligt förankrad och utprövad metod, som bygger på medicinska, fysiologiska och beteendevetenskapliga teorier
Innefattar:
Funktionsanalys är en funktionell bedömning som ger en snabb och överskådlig bild över en medarbetares fysiska status.
Rörlighet, kondition och styrka är några faktorer som påverkar medarbetares kapacitet att med god marginal klara sin arbetssituation.
Innefattar:
Kontakta oss så kan vi berätta mer om hur vi kan hjälpa era medarbetare att må bättre och nå ett långt och hållbart arbetsliv.